Marian Peereboom

waar lichaam, geest en emotionaliteit in één richting kunnen samengaan, bloeit kracht en gratie

Persoonlijke gegevens

Marian Peereboom

Enthousiast over Gestalttherapie!

Mijn enthousiasme voor gestalttherapie werd eerst gewekt door mijn ervaringen als cliënt. Hoewel alles in mijn leven aan de oppervlakte goed liep, had ik het gevoel dat ik te veel tijd besteedde aan piekeren over onbelangrijke dingen en te weinig toekwam aan wat ik echt zou willen doen. Daarvoor ging ik in therapie bij een gestalttherapeute en werd zo enthousiast over wat ik daar leerde dat ik besloot zelf de opleiding tot gestalttherapeut te gaan volgen. Ik was vooral enthousiast doordat ik in de sessies niet alleen "praatte over " (wat ik in een eerdere therapie meegemaakt had), maar vooral door oefeningen andere ervaringen opdeed, waarmee ik in het dagelijks leven kon gaan experimenteren.

Ik heb daarna de 5-jarige opleiding tot gestalttherapeut gevolgd bij BOLT (www.gestaltschoolbolt.nl). Daar werd ik enthousiast over de theorie en de inhoud en de diversiteit aan oefeningen en experimenten.

Wat me in de theorie van Gestalt raakt:

  • het vermogen om verstoorde contacten te herstellen.
  • door enerzijds meer jezelf te zijn en minder vanuit verwachtingen te leven
  • en tegelijkertijd het vermogen te ontwikkelen jezelf (met al je preoccupaties en kleinzieligheden) te kunnen overwinnen en er dan oprecht voor de ander te kunnen zijn.
  • Waar nodig het conflict aan te gaan, zonder destructief te worden,
  • om zo tot een oplossing te komen die beide partijen recht doet.

Wat mij tenslotte erg aanspreekt in de theorie van Gestalt is het uitgangspunt dat de cliënt niet "ziek" is en de therapeut "gezond", maar dat het gaat om een leerproces wat iedereen door moet maken. Al heeft de één veel meer uit het verleden op te ruimen dan de ander! Ook ik als therapeut ben niet "uitgeleerd" en blijf me ontwikkelen en steeds subtieler onderzoeken welke gewoontes mij belemmeren.

Wat gestalttherapie mij vooral gebracht heeft:

  • meer draagkracht en relativeringsvermogen.
  • meer keuzemogelijkheden om met situaties om te gaan.
  • te mogen zijn wie ik ben en niet wie ik "moet" zijn.
  • intensiever beleven in het hier en nu.

Na de opleiding

Binnen de opleiding heb ik me gesteund en gevoed gevoeld door de zen-meditatie, die één van de vaste onderdelen van de opleiding vormde. Daardoor ben ik me na de opleiding meer in het Boeddhisme gaan verdiepen en oefeningen gezocht die steunend zijn in mijn persoonlijke ontwikkeling. Vooral oefeningen vanuit de "Boeddhistische psychologie" geven subtiele en verdiepende toevoegingen.

En nieuwsgierig naar alle nieuwe ontwikkelingen op therapiegebied heb ik trainingen gevolgd en me theoretisch verdiept in diverse andere benaderingen. Onder andere Pessotherapie en werken met familieopstellingen in individuele therapie. Beiden mooie benaderingen die goed in combinatie met Gestalt te gebruiken zijn en waarvan ik elementen in mijn werkwijze heb kunnen integreren. En sinds kort ben ik ook emdr Master Praktitioner.

Sinds 1996 heb ik een eigen praktijk voor gestalttherapie. Als docent/supervisor op de Hogeschool van Amsterdam gaf ik tot 2012 lessen coaching, gestalttherapie en lichaamsgericht werken.